Spanbroek

Parochie H. Bonifatius - Spanbroek (e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   website www.sintbonifatiusparochie.nl)
 
De ontstaansgeschiedenis van de parochie is niet precies vast te stellen. Wel komt op een lijst van kerken, die een Egmondse monnik rond 1125 heeft opgesteld, een kerk in Spanbroek voor. Het is echter niet duidelijk of er een rechtstreekse binding is tussen de oorsprong van onze parochie en Bonifatius, een van de helpers van Willibrord, die rond 700 in onze streken werkzaam was, deze Bonifatius (wiens naam in de vertaling Weldoener luidt) is in 754 op een missietocht in Dokkum vermoord. Op een van de brandgeschilderde ramen in de kerk is dit tafereel afgebeeld. Hij is in elk geval al sinds eeuwen de beschermheilige van onze parochie.
Dit blijkt ook uit de naamgeving van de voormalige Nederlands Hervormde kerk (nu Kerkhuys). Deze van oorsprong katholieke kerk, die ten tijde van de reformatie in 1567 door de hervormers is overgenomen, draagt eveneens de naam Bonifacius.
Het huidige gebouw is in neogotische stijl ontworpen door architect C. Robbers, gebouwd in 1909/1910 en in augustus 1910 ingewijd. Sinds februari 1998 staat het gebouw op de lijst van beschermde rijksmonumenten, omdat het een representatief voorbeeld is van de periode van de zogenaamde jongere bouwkunst. Zowel het exterieur als het interieur zijn bijna nog geheel in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven.